вход

потребителско име:

парола:

забравена парола »
регистрация »
Имам код

бързо търсене


Търсене по цена:

от до
разширено търсене »

акцент

избор по марка

промоция

Tombow - Подарък

Оригинален консуматив за всеки закупен продукт с марката Tombow.

Inoxcrom - Подарък

С всеки закупен продукт на Inoxcrom - Подарък Детска писалка Inoxcrom.

Устройство и поддръжка на пишещите средства

 

Същност на писалките

Писалката е пишещ инструмент, който има резервоар с течно мастило на водна основа. Мастилото автоматично се спуска към писец и при писане не се изисква никакъв натиск. Пълненето на резервоара може да се извърши чрез зареждане на нов патрон с мастило, чрез пипета или чрез вътрешен механизъм, който изсмуква мастило през писеца в резервоара. Този начин е възможен с помощта на бутало. Писалките, които дават възможност да им се сменят патроните, често позволяват да се зареждат и с изсмукване през писеца. В този случай, патронът се замества с устройство, подобно на спринцовка, наречено конвертор.

Малко история

Най-ранното писмено доказателство за съществуването на писалка с резервоар за мастило е от 10 век. През 953 год. халифът на Египет заповядал да му направят пишещ инструмент, който няма да цапа ръцете и пише чрез писец и мастило, а мастилото да е в резервоар, вътре в писалката.

По-късно през 1636 год. в своя труд Deliciae Physico-Mathematicae германския изобретател Даниел Швентер описва писалка, направена от 2 пера едно в друго, като едното служи за резервоар за мастилото. Прогресът в усъвършенстването на качествени писалки бил бавен процес до средата на 19 век. През 1827 год. румънският изобретател Петрак Поенару (Petrache Poenaru) получил френски патент за създаването на първата писалка с заменящ се патрон с мастило. След 1850те години започнали да се появяват много патенти и подобрения, но писалките получават известност и масова употреба едва след като били направени три важни открития: златният писец с иридиев връх, твърдата гума и свободно течащото мастило.

Първата писалка, комбинираща тези открития на науката, се появява през 50-те години на XIX век, но масовото им производство се развива едва след 80-те години на XIX век. Преобладаващ американски производител бил Waterman и Wirt, но скоро Waterman отстранил съперника си, като останал лидер на пазара чак до ранните години на 20 век.

По това време писалките били с кух резервоар, който се пълнел с мастило чрез пипета. Този процес бил бавен и мръсен. Основният проблем бил да се овладее протичането на писалките и да се измисли компактен и удобен пълнител, който лесно да се сменя с нов. Един от най-успешните варианти на пълнене бил проектиран от Conklin, последван от Waterman. Безспорен първенец обаче се оказал успешното откритие на Walter A. Sheaffer. Що се отнася до проблема с протичането на писалките, през 1907 Waterman създал такава надеждна писалка, която по-късно станала много разпространена. Подобни надеждни писалки произвежда и Parker.

В Европа, германската компания Pelikan произвела своята първа писалка през 1929 година. Следващите години били съпътствани с много технически иновации в производството. Материалът целулоид постепенно изместил твърдата гума, а това разширило възможностите и разнообразието в цветове и дизайн. Междувременно производителите не спирали да експериментират с нови начини за пълнене на писалките. Периодът между двете световни войни бил съпътстван с появата на забележителни модели като Parker Duofold, вечната серия Sheaffer's Balance, както и Pelikan 100.

През 40те и 50те години на 20 век писалките остават доминиращи на пазара за различни пишещи инструменти. Ранните химикалки са скъпи, склонни към протичане и освен това притокът на мастило прекъсвал. През 60те подобренията в производството постепенно налага химикалката като доминиращ пишещ инструмент за ежедневна употреба. Въпреки че писалките все още имат широка използваемост в Германия, Франция и Обединеното кралство, няколко съвременни компании като Montblanc и Pelikan ги определят като колекционерска вещ или символ на статус. И все пак множеството почитатели на този инструмент го използват като основно пишещо средство и го предпочитат заради комфорта, експресивното писане и естетиката.

Разнообразие на материали

Тялото на писалките може да се изработи от разнообразни материали. За по- луксозните и скъпи инструменти се използват месинг, сребро и злато. Съвременните производители използват не толкова скъпи материали като акрилни смоли, познати още като Lucite или Perspex, целулоза ацетат и други полимери. Ръчно изработените писалки могат да се получат и от дърво или всеки друг материал, който е достатъчно твърд и може да се обработва, като например кости, обработена кожа, животински рога и др. Неръждаемата стомана има широка употреба за изработката на писеца, подходящи метали са още сребро и злато. Клипсът и останалите декоративни детайли обикновено се изработват от златна сплав.

Писецът

Модерната писалка използва функционален златен писец с иридиев връх. За първи път иридиевия връх е открит през 1830те години. Днес писецът се изработва от неръждаема стомана или злато в най-разпространеният вариант от 14 Kt или 18 Kt. Златото се смята за най-подходящият метал за направа на перото, поради неговата податливост на обработка и устойчивост срещу корозия. Върхът на писеца се покрива с твърд, устойчив на износване метал, обикновено от групата на платинените метали (основните три метала са желязо, никел и кобалт). Иридият е най-често използвания метал, макар да се срещат и други. Писецът обикновено има тънък разрез в центъра, за да пропуска мастило, както и малка дупчица, за да подпомага преминаването на въздуха. Отворът също предпазва самия писец от счупване по дължина. Широките писци на писалките за калиграфиране могат да имат дори повече от един прореза, за да увеличат потока на мастило. Обикновено върхът завършва с кръгла точка, независимо от ширината на писеца, но не са изключени и други вариации. В началото писалките имали подвижни писци, които били удобни за различните стилове на писане. След 1940 започнали да се налагат твърдите писци, които били по-функционални особено за попълване на документи, при които се изисква натиск, за да се отпечата надписът и на долните копия. Голямата конкуренция между компании като Parker и Waterman, както и появата на доживотна гаранция до голяма степен обезсмисля производството на подвижните писци.

Ако се използват внимателно и грижливо писецът е годен за употреба много дълги години, често надживява първоначалния си притежател и остава в наследство за поколенията. Много писалки от отминалата епоха са функциониращи и сега.

Механизми на пълнене

Резервоарът на най-ранните писалки се пълнел с пипета, но този процес бил труден и мръсен. Скоро се появили и писалки, чиито резервоари можели сами да се зареждат като използвали гумени торбички за задържане на мастилото. Чрез компресиране и отпускане на торбичките, писалката се зареждала.

По-късно се появил пълнителя на Cocklin, който имал формата на полумесец. Започнали да се измайсторяват все по-сложни техники, но най-забележителен остава пълнителя на Sheaffer от 1953 год. През 50-те години започнали да набират популярност и модерните пластмасови пълнители, които били по-удобни, но с по-малък капацитет.

В употреба влиза и пълнителят с бутало, който става популярен след появата на Pelikan през 1929 година. Хърватският патент на този механизъм е прост: чрез завъртане на бутон се задвижва бутало, което е разположено в резервоара, и така се изсмуква мастилото. Капацитета на този тип писалки бил по-малък в сравнение с резервоарите, които се зареждали с пипета, но затова пък пълненето с бутало бил много по-лесен начин. Проблемът с ограничения капацитет бил отстранен с изобретяването на сгъваемото бутало.

Пълнителят Touchdown бил представен от Sheaffer през 1949 год. като Изключителен Пневматичен Пълнител. Той функционирал като се развива капачката в края на тялото и се вкарва в резервоара дълго бутало, което създава налягане чрез натиск и когато писецът се потопи в мастило, резервоарът се напълва посредством силата на въздушното налягане.

Друг метод за пълнене, който работел по метода на капилярната система бил представен от марката Parker през 1956 година. В началото на 21 век Pelikan представил своя система за пълнене, която зареждала резервоара на писалките посредством клапа, свързана със специална бутилка с мастило. Днес, повечето писалки се зареждат или с резервоар с бутало, или със сменящи се патрони. Много от пишещите инструменти ползват конвертор. Това е устройство, което има механизъм за пълнене с вграден резервоар и така дава възможност писалката да се зарежда с партон или от мастилница.

Патрони за зареждане

Повечето европейски марки както и някои американски използват универсални патрони – 38 mm дълги и около 0.75 ml обем на резервоара или 72 mm дълги и 1.45 ml обем. До известна степен тези размери са се наложили като стандарт и повечето писалки използват такива патрони. Много производители на писалки през различни периоди са развивали техни лични патрони, като например Parker, Lamy, Sheaffer, Cross и Namiki. За писалките на Aurora също могат да се използват патрони и конвертори на Parker. Някои много компактни модели могат да използват само свои собствени патрони. При тях е абсолютно невъзможно да се употребяват конвертори.

Патроните са запечатани с малка пластмасова топка. Когато патронът се вкара в писалката, тънка игла избутва тази топчица, тя пада в патрона и дава възможност на мастилото да потече.

Удобството, което дават патроните, все пак не спира от производство и другите механизми за зареждане на писалките. Дори механизмите за пълнене с бутало или с конвертор се оказват малко по-икономични в дългосрочен план, тъй като мастилото в бутилка е по-евтино отколкото в патрон. Освен това, този вариант е по-екологичен, не замърсява природата с отпадъци от пластмаса, дава по-голям избор на цветове за писане, както и възможността да се зарежда с мастило по всяко време.

Писалките днес

Днес по света има много почитатели на писалките. Въпреки че химикалките са най-разпространените пишещи инструменти, писалките запазват своята популярност сред колекционерите и ценителите на по-елегантният и изтънчен маниер на писане. Според проучвания на компанията Parker най-бързо развиващите се пазари за писалки са Европа, далечния и средния Изток.

Как да използваме писалките

Употребата на писалки е почти забравено изкуство. След появата на химикалките, ролерите и химикалите с гел, експресивното и красиво писане с този тип пишещ инструмент остава назад във времето. Все пак, писалките широко се продават на разнообразни цени. От най-евтините до най-скъпите и луксозни модели, те всички продължават да очароват своите привърженици и любители. Използването на писалка не е нито по-трудно, нито по-различно от всеки друг пишещ инструмент, стига да се овладее техниката на пълнене с мастило. А ето и няколко практични съвета за правилна употреба:

  1. Използвайте само течно мастило, което е специално за писалки.

  2. Мастилата са с голямо разнообразие в цветовете. Изберете този, който смятате да използвате най-често.

  3. Изчакайте достатъчно време, за да засъхне добре мастилото върху хартията.

  4. Никога не упражнявайте силен натиск върху писеца, защото може да повредите върха. За да пишете с писалка не Ви е нужна сила.

  5. Когато използвате своята писалка закрепяйте капачката в горния край на тялото. Може да се учудите, но перфектният баланс на писалката се постига частично от поставянето на капачката в края. Това подобрява и комфорта при захващане, тъй като някои писалки са доста компактни.

  6. Винаги съхранявайте писалката далеч от гореща повърхност или силна светлина, защото може да се повреди както повърхността, така и цветът на инструмента.